Taal is de brug van mensen tot elkaar

Gepubliceerd op: 15 september 2017 door Erik den Draak

webteksten optimaliseren

Websites zijn techniek en heel lang hebben bouwers van websites zich daarop gefocust. Ook de algoritmes van zoekmachines waren voornamelijk gericht op technische aspecten van websites en kwantitatieve gegevens. De communicatiezijde van websites is lang onderbelicht geweest. Maar dat is niet langer het geval. 

Google beoordeelt websites nog steeds op technische dingetjes, zoals bijvoorbeeld laadtijd en mobielvriendelijkheid. Maar steeds meer gaan de criteria van Google over woorden, titels en beschrijvingen. Ook aspecten die indirect met de teksten te maken hebben, zoals de verblijftijd van een bezoeker op een pagina, wegen mee. Immers, een bezoeker die een tekst informatief vindt, zal gemiddeld meer tijd op een webpagina/website doorbrengen dan iemand die de tekst nietszeggend vindt.

Niet alleen voor SEO

Om goed vindbaar te zijn is het belangrijk dat u goede teksten op uw website hebt. Maar natuurlijk zijn goede teksten ook belangrijk nadat u gevonden bent. U wilt de bezoeker van uw website immers goed informeren over wat u te bieden hebt. Een slordige tekst maakt daarbij een heel andere indruk dan een zorgvuldig opgestelde tekst zonder spelfouten en grammaticale instinkers.

Hulp bij het schrijven van goede teksten

Gelukkig is goede raad nooit ver weg. Wanneer u een website hebt die ‘draait’ op WordPress dan kunt u de gratis Yoast SEO-plugin gebruiken (Klik op “Free version available”). De plugin helpt om uw site technisch te optimaliseren (zonder dat u daar veel voor hoeft te weten of te doen) en helpt ook om goede teksten te schrijven. Dat doet de plugin door te adviseren over verschillende aspecten van een goede tekst; o.a. met een kleurcode wordt aangegeven in hoeverre een tekst aan enkele belangrijke eisen voldoet.

Ook zonder plugin is er veel dat u zelf kunt doen om de teksten op uw website te optimaliseren. Een zoekopdracht in Google is een goed begin voor betere teksten. Hebt u liever hulp van een professionele tekstschrijver met verstand van zaken? Ook die vindt u met een zoekopdracht.

Elkaar bereiken

Taal is de brug die gebruiken om elkaar te bereiken en onze boodschap over te brengen. Dat geldt voor gesproken taal en voor geschreven taal. Daarom is het belang van goede taal en goede teksten nauwelijks te overschatten.