Een website laten bouwen? Denk hieraan!

Gepubliceerd op: 4 februari 2014 door Erik den Draak

tips voor het (laten) bouwen van een website

Iedere zichzelf respecterende ondernemer en dienstverlener wil een digitaal uithangbord: een website van je bureau of bedrijf. In de moderne wereld lijkt het wel alsof je bedrijf niet bestaat zonder website. Zelf bouwen is meestal geen optie, maar het laten bouwen van zo’n site is vaak een hele opgaaf. Ineens bevind je je als loopbaanadviseur in een vergelijkbare positie als je cliënten: je hebt weinig verstand van wat je gaat kopen en je hebt behoefte aan houvast.

Vraag tips en referenties

Net als mensen die op zoek zijn naar loopbaanadvies doe je er goed aan om niet met de eerste de beste dienstverlener in zee te gaan. Het is niet verstandig om met de eerste websitebouwer die je vindt als je googelt op “website bouwen” in zee te gaan. Vraag liever aan anderen wat hun ervaringen zijn. Liefst mensen uit je eigen branche. De beste tips krijg je waarschijnlijk op een intervisiebijeenkomst met andere coaches.

Verdiep je er een beetje in

Heb je een shortlist van websitebouwers waar je collega’s goede zaken mee hebben gedaan? Dan nog wil je goed beslagen ten ijs komen. Leen een boek over websites bouwen of surf eens over het internet. Een leuke manier om bekend te raken met de terminologie van het internet is door wat filmpjes te bekijken op YouTube. Het gaat er niet om dat je alles begrijpt, maar dat je probeert om wat basale kennis op te doen. Leer dat HTML de taal is waarin de website geschreven wordt, CSS gebruikt wordt voor de vormgeving, Dreamweaver een programma is waarmee websites gemaakt worden en WordPress een content management systeem. Content management systeem? Ja, zoek dat maar op in Google of op Youtube!

Maak duidelijke afspraken over wat je krijgt, voor welke prijs en wanneer. Denk ook aan meerwerk. Hoeveel meerwerk kan je aan de bouwer vragen zonder dat je een extra rekening krijgt?

Andere dingen om aan te denken

Zo zijn er nog wel wat zaken om aan te denken. Zit hosting inbegrepen bij de website? Hosting is het plaatsen van de website op een server waardoor mensen ‘m kunnen vinden. Veel bouwers regelen dat voor je, soms zelfs op hun eigen server. Is dat verstandig? En voordelig? Hoe doen anderen dat?

Nadat je website online is moet je ook nog gevonden worden. Daarvoor kun je o.a. aan zoekmachineoptimalisatie gaan doen. Maar maak je niet te veel zorgen over te veel dingen tegelijk. Zoekmachineoptimalisatie kun je uitstellen. Bovendien, met een vermelding op de sites van Emergion ben je voor een relatief geringe investering als loopbaanadviseur direct beter vindbaar.