Een paar makkelijke tips voor betere vindbaarheid

Gepubliceerd op: 9 juli 2021 door Erik den Draak

betere vindbaarheid van je website

Als je een website hebt, dan wil je graag dat die hoog scoort in Google. Immers: betere vindbaarheid betekent meer klanten. Bovendien is een ‘ranking’ in de top van de zoekresultaten kosteloos; je hoeft Google niets te betalen voor een opname in de (spontane) zoekresultaten. Google beoordeelt alle websites en bepaalt zelf een volgorde.  Hoe kom je daar tussen?

Gespecialiseerde SEO*-bureaus beloven je vaak van alles, maar maken dat niet altijd waar. Het enige waar je meestal zeker van bent is een gepeperde rekening. Het loont dus de moeite om te kijken wat je zelf kunt doen voor een goede vindbaarheid van je website. Hier onder lees je een paar dingetjes die je zelf kunt doen op vrijdagmiddag waar je vindbaarheid een stuk beter van wordt.

Tip 1: Vernieuw regelmatig je content. Dat is minder moeilijk dan je denkt. Je hoeft niet steeds hele nieuwe teksten te schrijven, maar haal kleine foutjes eruit, voeg eens een pagina toe, haal er een weg en voeg twee andere samen. Doe dat om de paar weken, minstens elk kwartaal. Google registreert dat en merkt dat je website “leeft”. Dat is een belangrijke plus.

Tip 2: Verlies je niet in technische SEO*. Natuurlijk is het belangrijk dat je website technisch goed in elkaar zit, maar Google werkt met algoritmen die uitgaan van de gebruikerservaring. Concentreer je dus op de gebruikerservaring: wat jij aan de voorkant ziet is ook waar Google je op beoordeelt.

Tip 3: Verdiep je een beetje in je content management systeem. In eerste instantie ziet de “achterkant” van WordPress of een ander systeem er misschien ingewikkeld uit, maar het zit eigenlijk heel eenvoudig in elkaar. Als je je er een klein beetje in verdiept, zal je merken dat je eenvoudig onderhoud al snel zelf kunt doen. Daarmee spaar je niet alleen kosten uit, al snel zal je zelf kleine verbeteringen kunnen aanbrengen waarmee je vindbaarheid ook weer verbetert.

Tip 4: Zorg voor bekendheid van je website. Het is lastig om een mooie domeinnaam te pakken te krijgen; veel mensen stemmen zelfs hun bedrijfsnaam af op nog beschikbare domeinnamen. Maar als je die mooie naam dan te pakken hebt, maak ‘m dan ook bekend op je briefpapier, visitekaartje, op Facebook en op Twitter. Zowel spontane bezoekjes als klikken vanaf links elders worden door Google geregistreerd en dragen allemaal bij aan je vindbaarheid.

Tip 5: Dan toch nog even een technische tip, maar wel een heel belangrijke: installeer Google Analytics. Google Analytics is een gratis programma dat je webbouwer gemakkelijk kan inbouwen. Het levert een schat aan informatie op over aantallen bezoekers, waar zij vandaan komen, hoe ze zich over je site bewegen en hoe snel ze weer weggaan. De informatie die je ziet in Google Analytics is een belangrijke factor voor Google om uw ‘ranking’ mee te bepalen.

Kleine dingen hebben soms grote gevolgen en hoewel bovenstaande tips misschien niet spectaculair klinken zit daarin nou juist de kracht. Het zijn basale dingetjes die voor de meeste mensen eenvoudig toe te passen zijn. Sla je ze over, dan zal je in de meeste gevallen geen hoge ‘ranking’ bereiken en doe je ze wel, dan heb je nog steeds geen garantie op een hoge positie in Google, maar wel een goede basis om daaraan te werken.

Veel succes!

*SEO staat voor search engine optimization, in gewoon Nederlands: zoekmachineoptimalisatie.