Wat is de waarde van een link?

Gepubliceerd op: 23 maart 2015 door Erik den Draak

waardevolle links

Iedereen is het er over eens: om je eigen website zo hoog mogelijk te krijgen in zoekmachines, zijn waardevolle links van andere websites naar jouw website belangrijk. Maar waarom eigenlijk? En hoe kom je aan waardevolle links?

Kwantiteit en kwaliteit

Om te bepalen welke websites bovenaan komen te staan bij bepaalde zoekresultaten kijken Google en andere zoekmachines onder andere naar het aantal inkomende links van een website. Dat wil zeggen: het aantal andere websites dat een link heeft opgenomen naar jouw website. Google redeneert dat als er veel andere websites naar jouw site verwijzen, je waarschijnlijk wel een interessante site zult hebben. En dat je dan een plaats hoog in de zoekresultaten verdient. Het aantal inkomende links bepaalt zo mede de linkwaarde van je website. Linkwaarde draagt bij aan een hogere positie in Google.

Behalve het aantal inkomende links is ook de kwaliteit van de links belangrijk. Een linkvermelding op een site die zelf hoog staat in Google is meer waard dan een linkvermelding op een site die geen hoge ranking heeft. Een van de factoren die bijdraagt aan de kwaliteit is de tijd dat een website zelf al “in de lucht” is. Een site als Loopbaanadvies.net staat al sinds 1998 online en verzamelt sinds die tijd inkomende links. Dat waardeert Google. Zo zijn er verschillende factoren die bijdragen aan je positie in zoekmachines.

Zelf links verzamelen

Als je zelf met je website hoog wilt komen, is het belangrijk dat je links verzamelt vanaf websites met een hoge kwaliteit. Daarbij gaat het dus om sites die zelf goed vindbaar zijn. Zoek op de woorden waarop jij zelf goed gevonden wilt worden om uit te vinden welke websites waardevol zijn om bij te dragen aan de linkwaarde van je eigen website.

Wil je bijvoorbeeld gevonden worden op het zoekwoord ‘loopbaanadvies’, zoek dan zelf op dat woord in Google en kijk welke sites boven komen. De sites die je daar in de top 10 ziet, geven jouw site veel linkwaarde als je daarvandaan gelinkt wordt. Uitgaven van Emergion die vaak hoog komen als je zoekt op ‘loopbaanadvies’ zijn o.a. Loopbaanadvies.net, Loopbaanadvies.nl en Loopbaanadviesbureaus.nl. Als je een keer een website gevonden hebt waarvandaan je gelinkt zou willen worden, dan kun je op websites als www.archive.org de geschiedenis van een website nazoeken. Een website die stabiel hoog staat, herken je o.a. aan een flinke historie en een aardig aantal inkomende links.

De moraal van dit verhaal? Een vermelding op de websites van Emergion is niet alleen maar goed omdat dat dagelijks tientallen tot meer dan 1000 mensen langskomen die met hun website bezig zijn, maar ook een steun in de rug voor de vindbaarheid van je eigen website!